+387 051 509 651 Pon - Čet: 08:00 - 16:00; Pet: 08:00 - 15:00 Branka Popovića 39, 78000 Banja Luka

Kontakt informacije

  • Branka Popovića 39, 78000 Banja Luka
  • Pon - Čet: 08:00 - 16:00; Pet: 08:00 - 15:00

VeinViewer – uređaj za jednostavnu venepunkciju

Kliničari i laboranti se u svakodnevnoj praksi susreću sa problemom pronalaska upotrebljive vene za venepunkciju kod djece, nefroloških pacijenata i pacijenata na kontinuiranoj intravenskoj farmakoterapiji, kao i kod ostalih pacijenata. Kompanija Christie Medical je došla do revolucionarnog rješenja koji omogućava efikasno rješavanje ovakvih problema i najproblematičnije vene čini vidljivima.

Njihova inovativna tehnologija, nazvana VeinViewer Flex, detektuje hemoglobin u krvnim sudovima, šalje signal nazad u uređaj i formira realnu sliku spleta krvnih sudova na površini kože dajući tako prikaz svih krvnih sudova na dubini do 15 mm ispod površine kože. Time se laborantu daje informacija koji krvni sud je najpogodniji za venepunkciju.

Primarni cilj ovog uređaja kod osoba koje nemaju probleme prilikom uzorkovanja krvi iz vene je čuvanje velikih krvnih sudova tj. korištenje što tanje vene uz korištenje tanjih igala za venepunkciju. Kod osoba, kod kojih postoji problem pronalaska upotrebljive vene, uređaj ovakve probleme svodi na minimum i pacijenta čuva od višestrukih bolnih uboda, te smanjuje vrijeme uzorkovanja krvi. VeinViewer je takođe velika pomoć kod venepunkcije najmlađih pacijenata kod kojih je često teško pronaći krvni sud za vađenje krvi.

Uređaj svoju primjenu pronalazi i u estetskoj medicini uz čiju pomoć ljekari mogu biti sigurni da će izbjeći krvni sud prilikom aplikovanja botoxa ili hijalurnoskih filera, a što bi moglo dovesti do komplikacija kod pacijenta.

Kompanija Broma Bel d.o.o. kao generalni zastupnik kompanije Christie Medical iz Sjedinjenih Američkih Država je tokom ove godine izvršila uspješnu instalaciju ovih uređaja na Kliničkom centru Republike Srpske, koji su kao najveća zdravstvena ustanova u ovom entitetu prepoznali važnost posjedovanja ovakvog uređaja. Osim UKC RS potrebu za ovim uređajem prepoznali su i u Domu zdravlja Kantona Sarajevo, kao i u Prolab laboratorijama u Sarajevu, Poliklinici Nejra u Zavidovićima, kao i u Dermatološko kozmetičkim centrima „Farah“ u Tuzli i Sarajevu.