+387 051 509 651 Pon - Čet: 08:00 - 16:00; Pet: 08:00 - 15:00 Branka Popovića 39, 78000 Banja Luka

Kontakt informacije

  • Branka Popovića 39, 78000 Banja Luka
  • Pon - Čet: 08:00 - 16:00; Pet: 08:00 - 15:00

Kontinuirana škola holter monitoringa

Prva škola kontinuiranog holter monitoringa za ljekare specijaliste i specijalizante otvorena je 30. marta ove godine. Organizator ove jedinstvene škole u kojoj će se polaznici moći upoznati sa holterom i njegovim prednostima kod otkrivanja srčanih bolesti je Udruženje kardiologa Bosne i Hercegovina na čelu sa prof. dr. med. sci. Zumretom dr Kušljugić.

Predavanje je održano u Kući srca u Sarajevu gdje su polaznici imali priliku da prisustvuju predavanjima koje su za njih pripremili prof. dr. med. sci. Zumreta dr Kušljugić sa predavanjem „Holter u ishemijskoj bolesti srca“, mr. med. sci. Elnur dr Smajić sa predavanjem „Uloga holtera kod sinkope i kardiomiopatija“ i prof. dr. med. sci. Belma dr Pojskić sa predavanjem „Holter u srčanoj bolesti“. Škola holtera će trajati otprilike mjesec dana, gdje će svake subote, zaključno sa 20. aprilom, polaznici škole imati organizovana različita predavanja vodećih stručnjaka iz oblasti kardiologije u Bosni i Hercegovini.

Takođe, predstavnici kompanije Broma bel kao generalnog zastupnika kompanije Schiller AG za Bosnu i Hercegovinu, su ljekarima pokazali prednosti upravo ovog holtera i njegove mogućnosti. Kvalitet holtera kompanije Schiller, vodećeg proizvođača kardiološke opreme u svijetu, je već prepoznao Univerzitetski klinički centar u Tuzli, kao i predsjednica udruženja kardiologa
prof. dr. med. sci. Zumreta dr Kušljugić. Dr. med. sci. Katarina dr Kovačević iz UKC Tuzla je polaznicima škole ovim povodom prenijela iskustva u primjeni holtera pokazujući primjere iz prakse.

Predstavnik kompanije Broma bel d.o.o. dr Nemanja Močević je polaznicima u uvodnom predavanju rekao više o tehničkim karaketeristikama Schillerovog holtera, a ing. el. Branislav Bokšić, predstavnik kompanije Schiller iz Beograda i ing. Milan Knežević iz kompanije Broma bel su pobliže objasnili mogućnosti i performanse ovog holtera.